Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

WARSAW GASTRO SHOW

27 października 2016 uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne do Ptak Warsaw Expo. Mieli tam okazję przyjrzeć się nowoczesnym maszynom gastronomicznym, urządzeniom barowym i zestawom restauracyjnym. Zwiedzali szereg wystaw i kiermaszów z produktami i potrawami regionalnymi. Podczas targów odbywała się rywalizacja o Najlepsza Restaurację – była więc okazja przyjrzeć się pracy tych najlepszych restauratorów. Uczniowie mogli również zapoznać się z technologią produkcji pieczywa, piwa, sera. Organizowane były pokazy przygotowywania sushi i wiele innych.
Uczniowie wrócili z wyjazdu pełni wrażeń oraz inspiracji kulinarnych.
Młodzież miała możliwość uczestnictwa w STREFIE UCZNIA, w której niezwykłe lekcje prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej.
Przedstawiano tematy:
– omówienie działania i możliwości pieców konwekcyjno-parowych
– dynamiczna obróbka żywności – firma Robot Coupe
– systemy informatyczne dla gastronomii – praktyczne wskazówki
– wykorzystanie ziół w kuchni
– wędzenie i grillowanie – specjalista podpowiada – firma SMOKER
– – kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej – firma SILEX
– kawa – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni
– papier do pieczenia i gotowania SAGA– zastosowanie i korzyści w różnych punktach gastronomicznych
– innowacyjne formy promocji w gastronomii
– jak dobrze się sprzedać, przygotowanie do poszukiwania pracy – HR Hotele Puree
– dietetyka jako nauka przyszłości – pomiary składu ciała – Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
To się nazywa wycieczka tematyczna. Gratulujemy organizacji i dziękujemy w imieniu uczniów.

Mistrzostwa Młodych Kucharzy

Właśnie dobiegły końca Mistrzostwa Młodych Kucharzy, powód do dumy ma również nasza szkoła!
Na ogólnopolskiej imprezie, której półfinał odbył się w Warszawie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO 20.10.2016 nie zabrakło uczniów z naszej szkoły. Do finalnego etapu doszedł dobrze znany ze swoich osiągnieć Marian Wąchała wraz z pomocnikiem Kamilem Kubickim. Pierwszy dzień zmagań był nie lada wyzwaniem: każdy uczestnik miał za zadanie przygotować danie główne i deser z produktów znajdujących się w „black box „.
Marian na stanowisku znalazł (polędwicę z dzika, gruszkę, topinambur, orzechy nerkowca i ser pleśniowy). Co wymyślił? –stek z dzika, piklowany i karmelizowany topinambur, carpaccio z buraka, a na deser –gotowana w winie gruszka, ciastko bakaliowe, sos z sera pleśniowego. Ambitny pomysł bardzo pozytywnie zaskoczył nie tylko jury, ale i będącą na miejscu widownię. Niestety poślizg czasowy przy wydaniu dań zgodnie z regulaminem zakończył dalszą drogę uczestników.
To nie porażka, a jedynie małe potknięcie które skutecznie pokrzyżowało plany. Każde nowe doświadczenie jednak uczy i bez niego nie ma rozwoju.
Gratulujemy ogromnego sukcesu, jakim było dojście do ostatniego etapu konkursu oraz ogromnej kreatywności!
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/kucharze-z-kielc-wysoko-w-krajowym-konkursie,10785182/

Bursa szkolna

Od tego roku szkolnego uruchomiliśmy Bursę szkolną, będzie ona dostępna dla naszych uczniów zamiejscowych i zagranicznych. Zapraszamy do Naszych szkół.

Zapraszamy od 1 Stycznia 2017 roku do Naszej bursy uczniów naszych szkól jak również młodzież z innych szkół w regionie. Dobry dojazd, internet i monitoring dla bezpieczeństwa.

plakat www

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego

Rok szkolny 2016/2017 rozpoczęty!
Wakacje mamy już za sobą. Dyrekcja szkoły i nauczyciele uroczyście powitali młodzież, która po wakacyjnej przerwie radośnie wkroczyła w mury naszej szkoły. Witamy gorąco wszystkich uczniów. Teraz przed nami 10 miesięcy radosnej nauki:)

Rekrutacja 2016/2017

Zapraszamy do Naszego Technikum oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Kilkanaście zawodów, każdy może wybrać coś dla siebie w zależności od zainteresowań. Dodatkowe darmowe kursy podniosą Waszą wartość na rynku pracy i zapewnią lepszą pracę. Wspaniałe warunki nauki w naszych dobrze wyposażonych pracowniach, doświadczona kadra nauczycielska, praktyki u pracodawcy oraz zagranicą pozwolą Ci nauczyć się zawodu lepiej niż gdziekolwiek indziej.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Wśród 90 uczestników Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności znaleźli się dwaj nasi uczniowie Marian Wąchała i Kamil Kubicki.
Konkurs wiedzy na tym etapie był na bardzo wysokim, akademickim poziomie. Chłopcy wykazali się dużymi umiejętnościami, dlatego zasługują na wielkie brawa. Przy okazji eliminacji zostało zorganizowane sympozjum szkoleniowo - naukowe pt. ,,Wokół współczesnych wyzwań nauk o żywności i żywieniu".
Spotkanie poprowadzi Dr hab. Michał Skrzypek, prof. nadzw. KUL
Twoje zdrowie w (nie) Twoich rękach?, Popularne i mniej znane diety odchudzające to wybrane tytuły wykładów, których adresatami będą uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci.
Organizatorem Olimpiady jest Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Kurt Scheller ponownie naszym gościem

Niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni i krytyk kulinarny, Kurt Scheller gościł w piątek w naszej szkole w Kielcach. Kolejna grupa naszych uczniów, którzy byli uczestnikami kursu, miała okazję uczyć się od mistrza.
Pokaz kulinarny połączony z degustacją potraw przygotowanych pod okiem gościa był ukoronowaniem bezpłatnego kursu „Kucharz z organizacją przyjęć okolicznościowych z wykorzystaniem produktów regionalnych".

Zadaniem uczestników kursu i pokazu kulinarnego w piątek było przygotowanie kilku potraw.
Uczniowie, biorący udział w projekcie i samym piątkowym pokazie byli pod wrażeniem swojego nauczyciela. Chwalili jego podejście do uczestników, cenne wskazówki i cierpliwość towarzyszącą mu podczas pracy w kuchni.
"W żadnej innej szkole nie miałabym takich możliwości, jakie to szczęście, że znalazłam się we właściwym miejscu - w szkole na Helenówku". Tak z radością opowiada jedna z uczestniczek kursu.
Przedsięwzięcie jest częścią 3-letniego projektu finansowanego ze środków unijnych pod nazwą: „zaAWANSowane szkolenia spełniają marzenia".
Tak, rzeczywiście przyszli kucharze jedno marzenie już mają spełnione.
Szef kuchni Kurt Scheller podczas swojej wizyty w szkole chętnie robił sobie pamiątkowe zdjęcia z uczniami, rozdawał autografy i opowiadał o swojej wielkiej pasji do gotowania.

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.