Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

II miejsce w konkursie gastronomicznym

Mistrz Kuchni Świętokrzyskiej 2017

W niedzielę, ostaniego kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VI edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczyli znani kucharze: Teo Vafidis i Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne, którego członkami byli także: Sebastian Klamka - zeszłoroczny Mistrz w kategorii profesjonaliści, Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój, Michał Bętkowski - Nosalowy Dwór w Zakopanem oraz jury techniczne złożone z dwóch szefów kuchni, wymienionego wcześniej Huberta Saneckiego - szefa kuchni w restauracji Spektrum Smaku w Willi Hueta oraz Rafała Korusa - szefa kuchni w restauracji Oranżeria, w hotelu Best Western Grand Hotel. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 8 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznychw tym i Nasza. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym.  Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie pięciu porcji przystawek z wykorzystaniem przystawki (na zimno lub gorąco) z wykorzystaniem takich produktów jak np: biały ser oraz dania głównego używając pstrąga i grzybów.

Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Adam Gajdka z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, Klaudia Kowalska z Technikum Zawodowego - członkowie Koła Gastronomicznego. Jury nie szczędziło słów krytyki, ale też i ogromnych pochwał. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł.

Uczniowie naszej szkoły – zajęli drugie miejsce.
Gratulacje!

Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych

olimpiada wiedzy o ubezpieczeniach

14 marca odbył się II etap - wojewódzki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych, w którym wzięła udział trzyosobowa drużyna Niepublicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w składzie: Ewa Kozieł (klasa 3 a), Dawid Kosmala (klasa 3 c), Dominik Wójcicki (klasa 3 c). Nasi uczniowie wystąpili w gronie 20 najlepszych zespołów ze szkół z całego województwa i jako jedyni reprezentowali zasadniczą szkołę zawodową nie ustępując pola zespołom z najlepszych kieleckich szkół.
Gratulujemy naszym uczniom i życzymy kolejnych sukcesów.

Nasi na Ogólnopolskiej Olimpiadzie o Ubezpieczeniach

Rewelacyjna wiadomość. Nasi uczniowie zakwalifikowali się do kolejnego etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych dystansując tym samym uczniów z innych kieleckich szkół. Nasza szkoła znalazła się na liście finalistów jako jedyna szkoła zawodowa w województwie reprezentowana przez uczniów:
Ewę Kozieł (III a)
Dawida Kosmalę (III c)
Dominika Wójcika (III c)
Gratulujemy naszym uczniom, jesteśmy dumni z ich sukcesu i życzymy powodzenia podczas kolejnego etapu 14 marca

Dzień żołnierzy wyklętych

Młodzież naszej szkoły uczciła pamięć Żołnierzy Wyklętych uczestnicząc w koncercie „Waszej Pamięci Żołnierze Wyklęci”. Koncert jest integralną częścią obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Wydarzenie jest formą przypomnienia o niezłomności i odwadze polskich żołnierzy podziemia antykomunistycznego i niepodległościowego a jego ideą przewodnią jest budowanie świadomego i odpowiedzialnego patriotyzmu.

KONKURS! ŚWIĘTOKRZYSKI TALERZ MŁODEGO KUCHARZA

Klasy gastronomiczne ale nie tylko zachęcamy do udziału w konkursie kulinarnym!

Chętne osoby prosimy o zgłaszanie się do pani Kamili Sobaś. Konkursową pracę należy wykonać samemu w okresie ferii, natomiast pani wysyła zgłoszenie.

Organizatorem Konkursu " Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017" jest Świętokrzyska Fundacja Szefów Kuchni i Kucharzy.
Regulamin konkursu:
Istotą konkursu jest złożenie propozycji przygotowanej przez Uczestnika, autorskiej receptury potrawy, zgodnej z tematem Konkursu wraz z dobrej jakości zdjęciem potrawy. Zdjęcie powinno być zapisane w formacie jpg o rozdzielczości 800 x 600 pixeli; W recepturze muszą zostać wykorzystane następujące produkty:
I polędwiczka wieprzowa
II ciasto filo
III figa
IV groszek cukrowy firmy Oerlemans
V - dowolne dodatki
Każda receptura musi zawierać:
I. nazwę potrawy;
II. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji

Kolejne praktyki we Włoszech

Zapraszamy uczniów szkół AWANS do kolejnego projektu „Praktyka zawodowa we Włoszech”, w którym będą mogli odbyć dwutygodniową praktykę zagraniczną w przepięknym nadmorskim Rimini (Włochy).

Projekt skierowany jest do klas o następujących specjalnościach:

- gastronomiczna (technik żywienia i usług gastronomicznych, piekarz, cukiernik, kucharz)

- fryzjerska

- budowlana (technik budownictwa, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, murarz-tynkarz)

- mechaniczna (mechanik pojazdów samochodowych, technik mechanik, technik mechanik pojazdów samochodowych, elektromechanik pojazdów samochodowych, lakiernik, blacharz)

- informatyczna

- sprzedaż i hotelarstwo (technik hotelarstwa, sprzedawca)

Jeśli masz wysoką frekwencję, a angielski nie sprawia Ci kłopotu – zapraszamy – Helenówek 4, pok. 204.

Praktyki uczniowskie we Włoszech!

Kolejna grupa naszych uczniów w cieplejszych krajach…. Tym razem 15 osób z zawodów gastronomicznych, fryzjerstwa i hotelarstwa pojechało na praktyki do Rimini. Będą we Włoszech przez cały listopad. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki!!!

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty
  • RODO

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.