Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

KONKURS! ŚWIĘTOKRZYSKI TALERZ MŁODEGO KUCHARZA

Klasy gastronomiczne ale nie tylko zachęcamy do udziału w konkursie kulinarnym!

Chętne osoby prosimy o zgłaszanie się do pani Kamili Sobaś. Konkursową pracę należy wykonać samemu w okresie ferii, natomiast pani wysyła zgłoszenie.

Organizatorem Konkursu " Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017" jest Świętokrzyska Fundacja Szefów Kuchni i Kucharzy.
Regulamin konkursu:
Istotą konkursu jest złożenie propozycji przygotowanej przez Uczestnika, autorskiej receptury potrawy, zgodnej z tematem Konkursu wraz z dobrej jakości zdjęciem potrawy. Zdjęcie powinno być zapisane w formacie jpg o rozdzielczości 800 x 600 pixeli; W recepturze muszą zostać wykorzystane następujące produkty:
I polędwiczka wieprzowa
II ciasto filo
III figa
IV groszek cukrowy firmy Oerlemans
V - dowolne dodatki
Każda receptura musi zawierać:
I. nazwę potrawy;
II. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji

Kolejne praktyki we Włoszech

Zapraszamy uczniów szkół AWANS do kolejnego projektu „Praktyka zawodowa we Włoszech”, w którym będą mogli odbyć dwutygodniową praktykę zagraniczną w przepięknym nadmorskim Rimini (Włochy).

Projekt skierowany jest do klas o następujących specjalnościach:

- gastronomiczna (technik żywienia i usług gastronomicznych, piekarz, cukiernik, kucharz)

- fryzjerska

- budowlana (technik budownictwa, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, murarz-tynkarz)

- mechaniczna (mechanik pojazdów samochodowych, technik mechanik, technik mechanik pojazdów samochodowych, elektromechanik pojazdów samochodowych, lakiernik, blacharz)

- informatyczna

- sprzedaż i hotelarstwo (technik hotelarstwa, sprzedawca)

Jeśli masz wysoką frekwencję, a angielski nie sprawia Ci kłopotu – zapraszamy – Helenówek 4, pok. 204.

Praktyki uczniowskie we Włoszech!

Kolejna grupa naszych uczniów w cieplejszych krajach…. Tym razem 15 osób z zawodów gastronomicznych, fryzjerstwa i hotelarstwa pojechało na praktyki do Rimini. Będą we Włoszech przez cały listopad. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki!!!

WARSAW GASTRO SHOW

27 października 2016 uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne do Ptak Warsaw Expo. Mieli tam okazję przyjrzeć się nowoczesnym maszynom gastronomicznym, urządzeniom barowym i zestawom restauracyjnym. Zwiedzali szereg wystaw i kiermaszów z produktami i potrawami regionalnymi. Podczas targów odbywała się rywalizacja o Najlepsza Restaurację – była więc okazja przyjrzeć się pracy tych najlepszych restauratorów. Uczniowie mogli również zapoznać się z technologią produkcji pieczywa, piwa, sera. Organizowane były pokazy przygotowywania sushi i wiele innych.
Uczniowie wrócili z wyjazdu pełni wrażeń oraz inspiracji kulinarnych.
Młodzież miała możliwość uczestnictwa w STREFIE UCZNIA, w której niezwykłe lekcje prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej.
Przedstawiano tematy:
– omówienie działania i możliwości pieców konwekcyjno-parowych
– dynamiczna obróbka żywności – firma Robot Coupe
– systemy informatyczne dla gastronomii – praktyczne wskazówki
– wykorzystanie ziół w kuchni
– wędzenie i grillowanie – specjalista podpowiada – firma SMOKER
– – kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej – firma SILEX
– kawa – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni
– papier do pieczenia i gotowania SAGA– zastosowanie i korzyści w różnych punktach gastronomicznych
– innowacyjne formy promocji w gastronomii
– jak dobrze się sprzedać, przygotowanie do poszukiwania pracy – HR Hotele Puree
– dietetyka jako nauka przyszłości – pomiary składu ciała – Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
To się nazywa wycieczka tematyczna. Gratulujemy organizacji i dziękujemy w imieniu uczniów.

Mistrzostwa Młodych Kucharzy

Właśnie dobiegły końca Mistrzostwa Młodych Kucharzy, powód do dumy ma również nasza szkoła!
Na ogólnopolskiej imprezie, której półfinał odbył się w Warszawie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO 20.10.2016 nie zabrakło uczniów z naszej szkoły. Do finalnego etapu doszedł dobrze znany ze swoich osiągnieć Marian Wąchała wraz z pomocnikiem Kamilem Kubickim. Pierwszy dzień zmagań był nie lada wyzwaniem: każdy uczestnik miał za zadanie przygotować danie główne i deser z produktów znajdujących się w „black box „.
Marian na stanowisku znalazł (polędwicę z dzika, gruszkę, topinambur, orzechy nerkowca i ser pleśniowy). Co wymyślił? –stek z dzika, piklowany i karmelizowany topinambur, carpaccio z buraka, a na deser –gotowana w winie gruszka, ciastko bakaliowe, sos z sera pleśniowego. Ambitny pomysł bardzo pozytywnie zaskoczył nie tylko jury, ale i będącą na miejscu widownię. Niestety poślizg czasowy przy wydaniu dań zgodnie z regulaminem zakończył dalszą drogę uczestników.
To nie porażka, a jedynie małe potknięcie które skutecznie pokrzyżowało plany. Każde nowe doświadczenie jednak uczy i bez niego nie ma rozwoju.
Gratulujemy ogromnego sukcesu, jakim było dojście do ostatniego etapu konkursu oraz ogromnej kreatywności!
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/kucharze-z-kielc-wysoko-w-krajowym-konkursie,10785182/

Bursa szkolna

Od tego roku szkolnego uruchomiliśmy Bursę szkolną, będzie ona dostępna dla naszych uczniów zamiejscowych i zagranicznych. Zapraszamy do Naszych szkół.

Zapraszamy od 1 Stycznia 2017 roku do Naszej bursy uczniów naszych szkól jak również młodzież z innych szkół w regionie. Dobry dojazd, internet i monitoring dla bezpieczeństwa.

plakat www

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego

Rok szkolny 2016/2017 rozpoczęty!
Wakacje mamy już za sobą. Dyrekcja szkoły i nauczyciele uroczyście powitali młodzież, która po wakacyjnej przerwie radośnie wkroczyła w mury naszej szkoły. Witamy gorąco wszystkich uczniów. Teraz przed nami 10 miesięcy radosnej nauki:)

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.