Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

Dzień otwartej szkoły 9 czerwiec 2017

Dyrekcja i grono pedagogiczne zapraszają uczniów klas trzecich gimnazjum na "Dzień Otwarty" w naszej szkole.

9 czerwiec 2017, ul. Helenówek 2 i 4 Kielce

W programie między innymi:

  • zwiedzanie pracowni szkolnych
  • spotkanie z Dyrektorem szkoły
  • prezentacje na temat oferty szkolnej
  • rozmowa z doradcą zawodowym
  • usługi fryzjerskie
  • makijaże
  • smaczny poczęstunek
  • zapisy do szkoły

 

Największą atrakcją tego dnia będzie spotkanie z zawodnikami VIVE TAURON Kielce.

Technika i Szkoły Branżowe czekają na Ciebie.

Skorzystaj z Naszego zaproszenia. Liczą się Twoje wrażenia, przyszłość i kariera!.

II miejsce w konkursie gastronomicznym

Mistrz Kuchni Świętokrzyskiej 2017

W niedzielę, ostaniego kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VI edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczyli znani kucharze: Teo Vafidis i Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne, którego członkami byli także: Sebastian Klamka - zeszłoroczny Mistrz w kategorii profesjonaliści, Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój, Michał Bętkowski - Nosalowy Dwór w Zakopanem oraz jury techniczne złożone z dwóch szefów kuchni, wymienionego wcześniej Huberta Saneckiego - szefa kuchni w restauracji Spektrum Smaku w Willi Hueta oraz Rafała Korusa - szefa kuchni w restauracji Oranżeria, w hotelu Best Western Grand Hotel. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 8 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznychw tym i Nasza. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym.  Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie pięciu porcji przystawek z wykorzystaniem przystawki (na zimno lub gorąco) z wykorzystaniem takich produktów jak np: biały ser oraz dania głównego używając pstrąga i grzybów.

Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Adam Gajdka z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, Klaudia Kowalska z Technikum Zawodowego - członkowie Koła Gastronomicznego. Jury nie szczędziło słów krytyki, ale też i ogromnych pochwał. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł.

Uczniowie naszej szkoły – zajęli drugie miejsce.
Gratulacje!

Nasz uczeń zwycięzcą konkursu kulinarnego

konkurs kucharski

15 marca 2017r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyła się druga edycja konkursu Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza. Do finału konkursu zakwalifikowało się jedynie 10 uczniów, w tym aż dwóch z naszej szkoły: Marian Wąchała z klasy III TŻ oraz Adam Gajdka z klasy IIID.

Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie dania składającego się z polędwiczki wieprzowej, ciasta filo, figi oraz groszku cukrowego. Znakomite jury składające się z autorytetów kulinarnych takich jak: Teo Vafidis, Zbyszek Kopycki, Monika Gwiazda, Robert Głyda oraz Piotr Papież zwycięzcą konkursu ogłosili naszego ucznia – MARIANA WĄCHAŁĘ.

Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

Więcej zdjęć oraz informacji o konkursie tutaj

Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych

olimpiada wiedzy o ubezpieczeniach

14 marca odbył się II etap - wojewódzki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych, w którym wzięła udział trzyosobowa drużyna Niepublicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w składzie: Ewa Kozieł (klasa 3 a), Dawid Kosmala (klasa 3 c), Dominik Wójcicki (klasa 3 c). Nasi uczniowie wystąpili w gronie 20 najlepszych zespołów ze szkół z całego województwa i jako jedyni reprezentowali zasadniczą szkołę zawodową nie ustępując pola zespołom z najlepszych kieleckich szkół.
Gratulujemy naszym uczniom i życzymy kolejnych sukcesów.

Nasi na Ogólnopolskiej Olimpiadzie o Ubezpieczeniach

Rewelacyjna wiadomość. Nasi uczniowie zakwalifikowali się do kolejnego etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych dystansując tym samym uczniów z innych kieleckich szkół. Nasza szkoła znalazła się na liście finalistów jako jedyna szkoła zawodowa w województwie reprezentowana przez uczniów:
Ewę Kozieł (III a)
Dawida Kosmalę (III c)
Dominika Wójcika (III c)
Gratulujemy naszym uczniom, jesteśmy dumni z ich sukcesu i życzymy powodzenia podczas kolejnego etapu 14 marca

Dzień żołnierzy wyklętych

Młodzież naszej szkoły uczciła pamięć Żołnierzy Wyklętych uczestnicząc w koncercie „Waszej Pamięci Żołnierze Wyklęci”. Koncert jest integralną częścią obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Wydarzenie jest formą przypomnienia o niezłomności i odwadze polskich żołnierzy podziemia antykomunistycznego i niepodległościowego a jego ideą przewodnią jest budowanie świadomego i odpowiedzialnego patriotyzmu.

KONKURS! ŚWIĘTOKRZYSKI TALERZ MŁODEGO KUCHARZA

Klasy gastronomiczne ale nie tylko zachęcamy do udziału w konkursie kulinarnym!

Chętne osoby prosimy o zgłaszanie się do pani Kamili Sobaś. Konkursową pracę należy wykonać samemu w okresie ferii, natomiast pani wysyła zgłoszenie.

Organizatorem Konkursu " Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017" jest Świętokrzyska Fundacja Szefów Kuchni i Kucharzy.
Regulamin konkursu:
Istotą konkursu jest złożenie propozycji przygotowanej przez Uczestnika, autorskiej receptury potrawy, zgodnej z tematem Konkursu wraz z dobrej jakości zdjęciem potrawy. Zdjęcie powinno być zapisane w formacie jpg o rozdzielczości 800 x 600 pixeli; W recepturze muszą zostać wykorzystane następujące produkty:
I polędwiczka wieprzowa
II ciasto filo
III figa
IV groszek cukrowy firmy Oerlemans
V - dowolne dodatki
Każda receptura musi zawierać:
I. nazwę potrawy;
II. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji

O nas

 

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.